Leden van het Internationaal Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) secretariat uit Oslo, Noorwegen hebben een beleefdheidsbezoek gebracht aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo. Dit, in het kader van de opkomst zijnde validatie van het auditrapport “EITI-SR Report for Fiscal Years 2018-2020”. Eerder, in december 2022, is dit rapport aan de bewindsman overhandigd.

Gedurende de bijeenkomst op 8 augustus is de NH-bewindsman door de delegatie bestaande uit Dr. Francisco Paris, Latin-America and Caribbean Director, Esteban Manteca Melgarejo, Country Manager en Riley Zecca, Validation Advisor dank gezegd voor het ondersteunen van het initiatief. Voor de delegatie is het behoud van momentum na EITI-rapportage en validatie van belang. Volgens de bewindsman is adequate participatie en prestatie van stakeholders regarderende EITI noodzakelijk. De bewindsman is ingenomen met de komst van de delegatie en ziet toe op de ontwikkelingen rond het initiatief.

De delegatie zal diverse oriëntatie bezoeken brengen aan onder andere bedrijven in de extractieve industrie. Eveneens zijn verschillende meetings en presentaties gepland. Zij wordt gedurende haar verblijf in Suriname ten volle bijgestaan door het EITI- secretariaat Suriname.